12/10/2010

Dublă sărbătoare în comunitatea greco-catolică din Montreal cu ocazia hramului parohiei

Cu ocazia hramului parohiei “Naşterea Maicii Domnului”, comunitatea greco-catolică din Montreal a primit cu multă bucurie vizita Preasfinţitului John Michael BOTEAN, Episcopul Eparhiei de Canton, Ohio (U.S.A.).

La intrarea în biserică Preasfinţia sa a fost întâmpinat după tradiţia bisericii noastre cu Sfânta Cruce şi Sfânta Evanghelie de către pr.Vasile LUPŞAC şi pr.Gheorghe AVRAM ŞUTA – parohul comunităţii româneşti greco-catolice din Montreal.
Domnul Augustin IUORAŞ a urat bun venit Preasfinţitului din partea credincioşilor parohiei, iar domnişoara Alexandra BANEA a oferit un frumos buchet de flori episcopului.
Cu această ocazie biserica noastră a fost împodobită cu frumoasele icoane pe sticlă ale doamnei profesoare Ileana MEŞTER.

La orele 10.30 a început Divina Liturghie pontificată de Preasfinţitul Părinte Episcop, concelebranţi fiind cei doi preoţi, iar răspunsurile fiind date de corul parohiei noastre condus de domnul Vladimir POPEAN.
După vestirea Evangheliei Preasfinţitul John Michael a amplificat bucuria credincioşilor care au umplut cu această ocazie biserica spunând că a fost invitat la sărbătoarea hramului ca un episcop vizitator, dar că acum este episcopul eparhial şi deci păstorul credincioşilor din Montreal şi Toronto, deoarece începând cu data de 20 iulie 2010 Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea a dat curs cererii credincioşilor greco-catolici din cele două parohii româneşti din Canada de a intra sub jurisdicţia Eparhiei de Canton, Ohio.
Preasfinţitul a continuat prin cuvântul de învăţătură la Evanghelia duminicii dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, explicând celor prezenţi imaginea de Tată plin de iubire profundă a lui Dumnezeu care nu a pregetat să-şi jertfească unicul Fiu doar pentru a-şi vedea salvată creatura predilectă – OMUL.

La sfârşitul Sfintei Liturghii preotul paroh a dat citire decretului Congregaţiei pentru Bisericile Orientale şi Scrisorii Arhiepiscopului Major Preafericitul Lucian Mureşan prin care Preasfinţitului John Michael îi sunt încredinţate cele două parohii greco-catolice româneşti din Canada, Eparhia de Canton, Ohio, având de acum 20 de comunităţi pe tot continentul Nord-American.

Celebrarea liturgică a fost încheiată prin mirungerea cu ulei sfinţit a tuturor credincioşilor de către Episcopul nostru, în timp ce corul a cântat « Pe Stăpânul şi Arhiereul nostru Doamne îl păzeste întru mulţi ani ».

După Sfânta Liturghie credincioşii au fost invitaţi la o agapă frăţească pregătită de distinsele doamne ale parohiei noastre.

Comments are closed.