Pagini de istorie

Parohia

Prima comunitate a romanilor Greco-catolici s-a conturat in anii exilului dupa ocuparea tarii de regimul communist, sub forma Misiunii Catolice Romane, iar prima liturghie romaneasca Greco-catolica a fost oficiata in iulie 1951 de pr. Gheorghe Cmeciu.
Despre pr.Cmeciu avem datele publicate de Arhiepiscopia de Montreal cu ocazia mortii preotului roman. Intre altele se specifica (traducere libera):

« Preotul Gheorghe Cmeciu s-a nascut in 18 aprilie 1910 in Buciumi, Romania, fiul lui Stefan Cmaciu si al Anei (Peles) si a decedat in 29 decembrie 1996. A fost ordonat preot in 12 decembrie 1936 de catre PS Ioan Balan, episcop de Lugoj. A sosit in Canada 1950 pentru a preda la Seminarul Mont-Laurier si pentru a sprijini pe imigrantii romani stabiliti aici. El a reunit putin cate putin primele familii de romani la parohia Saint-Vincent-Ferrier din Montreal. In 1954 a trecut la dioceza de Montreal unde a slujit ca vicar la parohiile Saint-Louise-de-France (1954-57), Saint-Edouard (1957-69), Saint-Arsene (1969-77) si Saint-Paul pana la pensie. In toti acesti lungi ani el a fost in acelasi timp pastorul romanilor de rit latin si bizantin, fiind incardinat ca preot al diecezei de Montreal in 1 mai 1963. Funerariile pr.Gheorghe Cmeciu au fost celebrate marti, 31 decembrie 1996 la Bazilica Catedrala Marie-Reine-du-Monde din Montreal. »

In acelasi articol publicat in « L’Eglise de Montreal » din 16 ianuarie 1997, se precizeaza :

« Anul 1948 a marcat eliminarea Bisericii Catolice Romane. “Toti episcopii Bisericii catolice de rit bizantin, refuzand sa se supuna si sa semneze documentele de adeziune (la biserica ortodoxa – n.n.), au fost inchisi si toti si-au sfarsit zilele in inchisoare ca urmare a umilintelor si torturilor, ultimul fiind cardinalul Iuliu Hossu. Diaspora, ca si intregul popor roman s-au solidarizat cu suferintele Bisericii noastre si a martirilor nostri.” Pr.Cmeciu pronunta cu multa emotie aceste cuvinte »

In aceasta lunga perioada marcata de ruptura cu Biserica mama din tara, comunitatea romanilor greco-catolici, neavand nici biserica proprie, s-a dizolvat in diversele asociatii ale romanilor exilati, pierzandu-si caracterele specifice.

Pr.Radu Roscanu, Inginer constructor pensionar, a fost hirotonit preot in 1992 de PS.Vasile Hossu si a slujit comunitatea greco-catolica din Montreal in perioada 1992-2005.
In aceasta perioada au fost cateva aspecte demne de mentionat:

  • In anii ’90 pr.Roscanu a facut foarte multa campanie in parohii romano-catolice din Quebec si nu numai in sprijinul retrocedarii bisericilor BRU in Romania. Ca urmare a nenumaratelor prezentari si conferinte tinute s-au strans mii de semnaturi care au fost indosariate si trimise in tara pentru a fi adaugate la demersurile facute pentru restabilirea in drepturi a BRU.
  • In acelasi timp, pr.Roscanu a inmatriculat primele parohii (comunitati) greco-catolice romane din Canada (chiar daca sub denumirea de « comunitate bizantina ») la Montreal, Ottawa si Toronto.
  • Tot prin interventiile pr.Roscanu, in aceasta perioada (1998) parohiile romanesti greco-catolice au fost primite sub jurisdictia canonica a Eparhiei Ucrainiene de Toronto si Estul Canadei, chiar daca fara un accept explicit al conducerii BRU din tara. Un efect direct al acestei subordonari a fost primirea in folosinta pentru celebrarile liturgice din Montreal a bisericii ucrainiene (rutene) Sf.Iosafat unde ne desfasuram si acum activitatea.
  • Eforturile facute pentru o minima functionare a tuturor acestor parohii diferite si la mari distante a facut insa ca comunitatile sa ramana foarte mici, Sfintele Liturghii sa fie rare (1-2 pe luna sau chiar mai putin), in conditii si locatii nepotrivite, iar pr.Roscanu sa-si disperseze eforturile pe alte planuri decat cel pastoral.
  • In 2005, Episcopia Ucrainiana de Toronto a solicitat pr.Roscanu primirea unui ajutor in persoana preotului nou venit, pr,Gh. Suta, dar dumnealui a preferat sa se retraga.
  • Incepand din august 2001, parohia din Toronto a reinviat sub conducerea pr.Emil Jude si sub jurisdictia Arhidiocezei de Toronto.
  • Comunitatea din Ottawa s-a dispersat din lipsa de credinciosi greco-catolici.

Din aprilie 2005, parohia greco-catolica romana din Montreal este pastorita de pr.Gh. Suta, schimbandu-si denumirea si hramul in “Nasterea Maicii Domnului”. In 2011 s-a facut inregistrarea oficiala a acestei organizatii religioase si in acelasi timp, la cererea Arhiepiscopiei Majore de la Blaj, Sfantul Scaun a aprobat trecerea parohiilor greco-catolice romanesti (Montreal si Toronto) sub jurisdictia canonica a Eparhiei greco-catolice romanesti de la Canton, OH, SUA.